HERVORMDE KERK HAASTRECHT

STICHTING VAN DAM ORGEL

VAN DAM ORGEL

Koororgel

Behalve het prachtige Van Dam-orgel, bezit de Hervormde Gemeente van Haastrecht een tweede orgel dat als koororgel fungeert. Het werd samengesteld uit onderdelen van twee orgels, afkomstig uit een klooster in Nijmegen.

In de kerk van Haastrecht stond al voor 1790 een orgel. In 1789 stichtte Adriaan Jacob Bisdom bij testament een orgelfonds. Het bestaande orgel zal mogelijk aan vervanging toe zijn geweest. In 1790 werd een nieuw orgel gebouwd. Hendricus Hermanus Hess uit Gouda leverde het speelwerk voor f 4.000,-. De orgelkast werd getimmerd door Jan Timmerman. Het plan voor het beschilderen en vergulden werd ontworpen door de beeldhouwer en houtsnijder Chr. Mulder uit Utrecht. Bij de brand van 1896 gaat het orgel verloren. In 1900 werd in de herbouwde kerk door J. Fr. Witte en Batz en Co uit Utrecht een nieuw orgel geplaatst. Bij de brand van 1964 ging ook dit orgel verloren. Na voltooiing van de restauratie werd in 1968 een orgel geplaatst afkomstig uit de hervormde kerk van Bovenkarspel. Gebouwd in 1847 door de derde generatie Van Dam: Lambertus, Pieter en Jacob, voor de Hervormde Kerk te Bovenkarspel.

 

Restauratie/ overplaatsing 1967-1968
In 1967 is het orgel uit de kerk van Bovenkarspel verwijderd in verband met de afbraak van het kerkgebouw. Het orgel is daarop aangekocht door de Hervormde Gemeente van Haastrecht ter vervanging van het in 1964 door brand verwoeste orgel. Het orgel is ongewijzigd herplaatst in de kerk van Haastrecht door de orgelmaker N. D. Slooff. Op 30 november 1968 is het orgel door de organist W. R. Talsma weer in gebruik genomen.

 

Restauratie 2013-2014

Op 21 september 2013 is een start gemaakt met de restauratie met een bijzonder concert van de vaste kerkorganist, Bas Verboom. Op de website van Sloof Orgelbouw uit Lekkerkerk vindt u binnenkort meer informatie over de vorderingen van de restauratie. http://www.sloofforgelbouw.nl. Onderstaand enkele foto’s van de restauratie van Bas Verboom, Dick Molenaar en Rob de Weger.

 

 

 

Home

Kerkdiensten

Kerkgebouw

Diaconie

Van Dam orgel

Actueel

Namen en Contact

Foto’s

Verhuur kerk

Jeugd